Wybieraj żywność wzbogaconą witaminami

 

Upalne lato sprawia, że producenci wody mineralnej nie nadążają z realizacją zamówień. Brakuje tirów do transportu, hurtownie przeżywają oblężenie.

 

Z roku na rok Polak wypija coraz więcej wody. W 2005 r. wydaliśmy na mineralną i źródlaną ponad 1,2 mld zł, wypijając 50 l na osobę. Niemcy wypijają dwa razy tyle. Jednak do europejskich rekordzistów Włochów (185 l) i im jest daleko. Ten rok może poprawić statystyki, bo utrzymujące się w Polsce od trzech tygodni tropikalne upały spowodowały gwałtowny wzrost popytu na wodę. Jeżeli taka pogoda utrzyma się przez cały letni sezon, producenci osiągną co najmniej kilkunastoprocentowy wzrost zysków, mimo że większość firm od minionego roku nie zmieniła cen wody.


Inwestycje w zdrowe produkty są dla firm spożywczych coraz bardziej opłacalne. Szacuje się, że od 2002 do 2004 roku globalny popyt na żywność i napoje funkcjonalne, czyli mające właściwości lecznicze, wzrósł o jedną piątą.
Podczas przetwarzania żywności (przemiału ziarna na mąkę, wypieku oraz obróbki termicznej w przetwórstwie owocowo-warzywnym) następuje duża strata składników odżywczych. Zdaniem prof. Światosława Ziemlańskiego: "Wzbogacanie żywności, czyli dodawanie do produktu spożywczego jednej lub kilku substancji niezbędnych dla człowieka, np. witamin, jest w dzisiejszych czasach dla znacznej części konsumentów koniecznością. Wzbogacanie żywności zapobiega niedoborom określonych składników odżywczych, zwłaszcza u dzieci i młodzieży oraz kobiet w wieku rozrodczym i osób starszych. Zmniejsza również ryzyko wielu chorób. Taka profilaktyka, zwana pierwotną, jest znacznie tańsza niż leczenie już istniejących schorzeń".

Obecnie na świecie dodaje się różne kompozycje witamin i składników mineralnych, specjalnie dobrane do różnych grup produktów spożywczych. W Polsce obligatoryjne wzbogacanie żywności witaminami i składnikami mineralnymi obejmuje tylko nieliczne kategorie produktów spożywczych.

Wzbogacone produkty to:

Pamiętajmy, że błonnik jest unikalnym składnikiem, w stu procentach naturalnym, bez żadnych domieszek, stabilizatorów i tym podobnych substancji. Efekt uzyskania oraz utrzymania zdrowej sylwetki wraz z dobrym samopoczuciem osiągniecie Państwo poprzez systematyczne stosowanie błonnika. W ten sposób wrócicie Państwo do korzeni zdrowego dobrego sposobu odżywiania. Powyższe fakty czynią ten składnik zwłaszcza owoców, zbóż jedynym w swoim rodzaju. Bardzo istotnym elementem w walce z nadwagą, ponieważ reguluje on pracę przewodu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit, wpływa  na procesy trawienia i przyswajania. Błonnik efektywnie oczyszcza jelita i system trawienny z odłogów i odchodów, które gnijąc wewnątrz są częstym początkiem poważnych komplikacji zdrowotnych.